Otevřené zahrady Uhříněves: Hezké na papíře, ale…

Nejsem z těch co by měli potřebu něco a někoho komentovat, ale někdy se to prostě nedá. Podělím se s vámi o pocit z jedné řízené vycházky po Uhříněvsi.

Věra Spálenková Voříšková

 

Minulý týden jsem se zúčastnila setkání (procházky) s architekty, panem starostou a hrstkou spoluobčanů či zahrádkářů. Zajímalo nás jediné. V jaké fázi příprav se zmiňovaný projekt nachází a co je vlastně v plánu. Musím říci, že jsem to trochu nemohla rozdýchat. Škoda, že většina spoluobčanů neví jak se vlastně o vykoupení jednalo – nejednalo se zahrádkáři, ale to není předmětem mého sdělení. Takže hezky od začátku…

Cyklostezko třes se!

Po úvodu pana starosty dostali slovo páni architekti. Seznámili nás, jak by si představovali celý koncept. Park či louku, plochy na grilování, pikniky, amfiteátr, altánek a splynutí s dnešní podobou. Pohled a realita?

Nevycházela jsem z údivu. Naštěstí to bylo překvapením i pro pana starostu. Slova, že by bylo ideální, aby se cesta přiblížila ke korytu řeky a upravil se celý svah (na kterém vede cyklostezka vybudovaná z dotací). Rozkopat to, co se před dvěma roky realizovalo? Ještě štěstí, že je to zatím vize, protože pak si nedokážu představit, kudy budou chodit naše děti po dobu realizace do jídelny a hlavně – co to udělá, až jednou přijde zase velká voda. Ale jak už jsem zmínila – zaskočilo to i pana starostu, i když ten by měl být asi připravený.

Hezké místo na papíře, ale…

Ano i mě by se líbilo jít na divadelní představení či letní kino u nás v Uhříněvsi. Dle rozpracovaného návrhu otevřených zahrad má amfiteátr místo hned na samém začátku ve svahu pod silem VÚŽV.

Možná je ještě na čase zvážit jestli místo hlediště pod silem je to správné. Přeci jen v červenci a srpnu je v provozu a zahrádkáři moc dobře ví, co to obnáší – hluk. Ano určitě se dá s VÚŽV domluvit, že máme představení Shakespera takže se silo vypne. Horší to, ale bude se sluncem, které se od 9 ráno opře do zmiňovaného svahu a svítí a svítí až do večera. Takže pak přidáme doporučení, do divadla sluneční brýle s sebou.

Propojení kostela a zahrady. Tato část projektu se mi líbí nejvíce. Nad plotem školy a pod VUŽV (navážka) realizovat trasu pro pěší a kola. Má to háček pozemek je VUŽV. Řešení – třeba se s v budoucnu, až bude připravený projekt s vedení dohodneme? Neměl by to být opačný postup? Takže píši otazník.

Pomalu jsme se přemístili na druhou stranu navazující k oboře. Na vlastní zahrádku nás pustil ochotný pán (nepamatuji si jméno), ale smutek v jeho očích vidím pořád. Majitel, zakladatel, zahrádkář. Pán, kterému bych mohla říkat dědo. Z těžkým srdcem se chlubil co vlastně sám ručně vybudoval. To, že žije za potokem v domě s pečovatelskou službou, a že ta zahrádka je pro něj vlastně smysl žití, prozradil jen pouhý pohled. Asi jen starousedlíci ví, že na místě kde jsou zahrádky byl mokřad a že ti majitelé zahrádek plochu odvodnili, zavezli zeminou a zkultivovali do dnešní podoby.

 

 Idylka uprostřed města. Zatím…

Velké gesto?

Možná to hnulo i se svědomím pana starosty a tak slíbil, že jeho zahradní domek nezboří a nechá jej stát, protože zahrady budou potřebovat správce. A tím bude zmiňovaný pán.

Nedalo mi to a vznesla jsem dotaz: „Pane starosto a máte zpracovanou kalkulaci, jaké náklady ponese roční údržba?“ Zarazila mě odpověď, že zatím ne. Ano, město má peníze – jen jestli je nebude třeba na novu školu či školku víc. A taková velká zahrada znamená  třeba 2x týdně posekat, na podzim v návaznosti na oboru hrabat a hrabat a hrabat listí. Nezmiňuji odpadky a další údržbu.

Jako Alenka v říši divů

Vrátím se k naší exkurzi. Konečně se díky ochotě zahrádkáře a ne-komunikací radnice s nájemníky v zahradnické osadě, se páni architekti dostali do prostoru zahrádek a to poprvé. Čtete dobře – poprvé. Jé oni tady mají gril, ten by tu mohl zůstat do konceptu, ale jehličnany porazíme. Vážení architekti, než se začne kreslit projekt nechtělo by to prozkoumat zahradu od zahrady a zjistit jaké stromy a v jakém stavu zde jsou? Zeptat se zahrádkářů jestli chatu, gril, keře, rybízy, angrešty nechají neboje vytrhají, protože nesouhlasí s tímto projektem a nehodlají ho podporovat? Opravdu je to tak těžké začít komunikovat i s druhou stranou?

Za plotem

Další plán je otevřít projekt k louce a bývalé čističce. I tento plán má „menší“ trhlinu. V cestě nám stoji bažantnice, pozemek VUŽV. Tak jsme se dírou v plotě podívali, jak to vlastně bude krásné, když tedy opět ten důležitý hráč VÚŽV nám daruje? Prodá? Pozemek. Trochu mě mrzí, že jsemz časových důvodů neměla možnost dojít do takzvaného finále exkurze. Určitě bych Vás mohla obohatit o pár novinek, které se asi v Uhříněveském zpravodaji nedovíte. Ale nebojte veřejné záchodky za 3.000.000 Kč se postaví. Z mého osobního pohledu by stačilo zmenšit prostor Informačního centra a samostatný vchod, a prostor na dva záchodky by byl dostačující – třeba bychom se vešli do 1.000.000?

Myslím, že prioritou radnice by mělo dotáhnout jisté projekty do finále a následně realizovat nové. Nový park v Pitkovicích z Uhříněvsi nemá pořádnou přístupovou cestu. Za Romancí I chybí dětské hřiště. Za Normou žalostně čeká hřiště na rekonstrukci, inovaci. Ohniště, místo na grilování je možné realizovat i u rybníka. Chybí označení, cedule, kde a co obsahují hřiště. Třeba za domem s pečovatelskou službou se bude hřiště více využívat. Dotáhněte výstavbu školy, školky. Máme tu Oboru, Prknovku, takže zatím máme kam jít a to co zamýšlíte, připravte důkladně a promyšleně ku prospěchu všech!

Tento „připravený“ projekt, byť ve fázi skic, nevytváří dobrý obraz jak se u nás v Uhříněvsi plánuje a hospodaří… tak na shledanou na podzim u voleb!