Uhříněveský zpravodaj podruhé aneb demokracie má mnoho podob

Možná není úplně korektní, aby se média vyjadřovala ke své konkurenci. Uhříněveský zpravodaj ale není konkurence.

Kateřina Erbsová

 

Už jsme vás informovali o zákazu politické inzerce v Uhříněveském zpravodaji. I o zdůvodnění radnice. Celý text i právní stanovisko najdete ZDE.

Kdo se však těšil, že díky tomu najde ve schránce objektivní a vyvážené radniční periodikum jak ho definuje tiskový zákon, bude asi zklamán. Nebo ne, záleží na tom, jak vnímá pojem politická inzerce.

Těžko říct, jak moc lidem v lepším životě poslouží dvojrozhovor pana starosty Turnovského a místostarosty Knotka. Dozvíme se, že se máme dobře hlavně díky nim. Děkujeme moc. (Vyřídím to dětem, až je povezu do kontejneru. A taky to řeknu té mamince, co mi dnes psala, že musela obvolat 12 ordinací pediatra než ji v Horních Měcholupech přijali.)

Ale zpět ke zpravodaji. Rozhovor se starostou na konci funkčního období by byl ještě pochopitelný. Ale proč mu sekunduje jeden ze dvou místostarostů? A když už mu sekunduje, tak proč přitom zapomněli na třetího mušketýra a také místostarostu Michala Selingera? Nebo ten nic dobrého neudělal? Na co ho tedy máme? Aby zaštitoval 7. Kulatý stůl slavného projektu Strategie komunikace úřadu. Komunikace s občany je totiž tak důležitá, že se o ní dozvíme už na straně 26!

O vyvážené politické reprezentaci nemůže být ani řeč. Radního pro výstavbu Petra Semeniuka, který nás svého času informoval o každém vyvaleném kameni, už jsme také dlouho neviděli. A přitom se staví, až se nám z toho v registru smluv hromadí dodatky o vícepracích. Tým se rozpadá, blíží se volby. Pravděpodobnost, že uslyšíte o opozičních zastupitelích, se dávno přestala nule blížit a začala se jí rovnat.

Hřebíkem do rakve jakékoliv objektivity je vložená příloha, kde se vše dozvíme ještě jednou a pěkně polopaticky pomocí obrázků. To kdyby někdo ten dlouhý dvojrozhovor nechtěl číst.  Jde o hodně, nic se nesmí ponechat náhodě, i když výsledek působí poněkud křečovitě.

Někdo by mohl říct, že je to prasárna. Ale jiný by mu oponoval, že to zákon dovoluje, tak co. Někdo by mohl říct, že je to porušení usnesení o zákazu politické inzerce schváleného radou. A jiný by mu oponoval, že demokracie má mnoho podob. I kdyby – chceme právě tuhle?