Bude stát sídliště pro 4000 lidí? Sebastian Pawlowski se nevzdává

Už několikrát jsme vám v Hlavě 22 připomínali projekt Sever Sebastiana Pawlovského, který se díky iniciativě místních občanů a starostky Benic podařilo zastavit. Ne však navždy. Pan Pawlowski jako vlastník pozemků podal návrh na změnu Metropolitního plánu Prahy, aby území bylo opět zastavitelné. Současně s tím zahájil pomocí své právní kanceláře lobbing u zastupitelů MHMP.

Některé události jsou jako bomba, která čeká na ten správný čas, aby vybuchla. Takovou je Projekt Sever, který se v minulých letech snažil na území mezi Uhříněvsí, Pitkovicemi a Benicemi neúspěšně vystavět developer Sebestian Pawlowski. Mělo vzniknout sídliště pro zhruba 4000 lidí. Developer sliboval občanskou vybavenost a infrastrukturu pro nové i stávající obyvatele.

Tehdejší starostka Benic Věra Topičová však uvedla, že požadavky obce nebyly vyslyšeny a zároveň se původní projekt stále zvětšoval. I proto se Benice rozhodly k žalobě u Městského soudu v Praze, která změnu územního plánu zrušila a z obytného území se stala opět orná půda a zeleň. Důvodem pro zrušení změny územního plánu byla podle soudu zejména její nedostatečná odůvodněnost.

Více v rozhovoru s Věrou Topičovou ZDE.

Nový Metropolitní plán Prahy však Projektu Sever příliš nenahrává, protože omezuje rozlévání zastavitelného území do krajiny. Proto Sebastian Pawlowsi podal připomínku na jeho změnu. Chce se znovu pokusit udělat ze svého pozemku zastavitelné území. Svou připomínku opírá logicky i o fakt, že v okolí byl už postaven projekt Vivus a další.

O boji současné zastupitelky Silvie Štěpánkové proti developerovi čtěte ZDE.

Část pozemků (cca 41.000 m) přitom dříve patřila MČ Praze 22, která je v roce 2007 prodala jako ornou půdu právě Sebastienu Pawlowskému za 43.820.000 Kč. Kupní smlouvu podepsanou tehdejším starostou Milanem Collerem a Sebastienem Pawlowskim má redakce k dispozici, stejně jako dopis AK zastupující pana Pawlowského pražským zastupitelům.

I díky financím za prodej pozemku developerovi měla Praha 22 v minulých deseti letech peníze na investiční akce. Nyní má však pozemek mnohem větší hodnotu. Nejen finanční. Mohla na něm být postavena tolik potřebná nová škola.

Podle zákulisních informací z Magistrátu hl. m. Prahy nemá připomínka pana Pawlowského velkou naději na úspěch, je však otázka jak se situace změní po říjnových volbách.

redakce