V Romanci se bude zase stavět. Radnice s tím souhlasí

Silnice místo zeleně nebo dva paneláky místo sadu? B je správně. Co znamená změna územního plánu?

Kateřina Erbsová,
opoziční zastupitelka za TOP 09

 

V únoru tohoto roku projednávala Rada a následně pak i zastupitelstvo změnu územního plánu, kdy se část pozemku, kde je nyní sad (u domů Romance 2), změní ze silnice, která je zakreslena v územním plánu, na obytnou plochu s mírou využití území F. Což znamená, že na ní bude možné vystavět až sedmipodlažní domy.

Starosta Turnovský a Rada MČ se snažili přesvědčit občany i zastupitele, že je to krok správným směrem. Že developer, který už představil stavební záměr na dva bytové domy o pěti a šesti patrech změnou nic nezíská a že naopak na pozemku v budoucnu nebude silnice. Takhle jednoduché to ale není.

To, že zastupitelstvo nakonec i přes protesty opozice návrh schválilo, má jediný skutečný dopad – developerovi se navýšilo zastavitelné území o třetinu – z původních 6000 m2 na 8000 m2. Tak může zakoupený pozemek konečně využít úplně na maximum. Báli jste se silnice? Ta by na této ploše stejně nikdy nebyla. Už teď s ní nový metropolitní plán nepočítá, což přiznal i starosta Turnovský na zastupitelstvu. Strašení silnicí místo zeleně bylo zbytečné.

Pokud se podíváte na stavební záměr developera Gresin Invest, s nímž už Rada městské části ještě před schválením návrhu na změnu územního plánu souhlasila, zjistíte, že developer postup města z neznámých důvodů předvídal. Počítal se změnou územního plánu a domy projektoval tak, jako by byl celý pozemek už od počátku zastavitelný. Rada a zastupitelstvo mu jeho záměr jen legalizovaly. Podle projektu bude v této lokalitě v nejbližších letech postaveno 120 nových bytů.