Vybíráme z tisku: Kdo jsou pánové Langmajer, Coller a Semeniuk?

Znáte lidi, ze kterých budete už příští týden vybírat budoucí zastupitele, či snad dokonce starostu? Představujeme vám nejkontroverznější osoby politického života z Prahy 22. A protože jsme často těmi, o kterých píšeme, napadáni, že šíříme fámy, dali jsme si tu práci a sestavili článek z odkazů na jiná média. Nebo lžeme všichni?

Martin Langmajer

Martin Langmajer je nejvýraznější postavou polistopadových politických dějin Prahy 22. Ačkoliv nikdy nebyl jejím starostou, jako místostarosta neměl vliv o nic menší. Samozřejmě mu v tom hodně pomohlo, že byl v letech 2007 – 2010 radním pro územní rozvoj na MHMP.

Více o jeho politické kariéře si můžete přečíst ZDE. Ať vás nepřekvapí, že slíbil, že už nikdy nebude kandidovat do veřejných funkcí. Nejspíš to tak nemyslel. Sedí v současném zastupitelstvu a je kandidátem na starostu za ODS.

Nechceme být bulvární a zabývat se lidskou tragédií, nicméně politický vývoj Martina Langmajera s ní do velké míry souvisí. Jde o tragickou dopravní nehodu, při které zemřela 32 letá žena a byla zraněna šestiletá dívka. Celý případ se mnoho let řešil soudně. Nicméně nehoda se stala v roce 2007 a pan Langmajer odstoupil až před komunálními volbami v červenci 2010, kvůli tlaku svých kolegů z ODS, aby na stranu nevrhal špatné světlo. Více o jeho odstoupení se dočtete v článku Radní Langmajer odstoupil! Konečně… 

Celý případ více popsán v článku Exradní Langmajer dostal za tragickou nehodu opět podmínku.

Nejvíce se však zapsal do povědomí obyvatel Prahy 22 svými aktivitami v Projektu Sever Sebastiana Pawlovského.

O jeho přístupu a přístupu pana Collera jsme psali už v rozhovoru s bývalou starostkou Benic Věrou Topičovou a shrnutí kauzy najdete ve videu.

Postoj Martina Langmajera, který si pořád myslí, že změna územního plánu a výstavba bytů pro 4000 obyvatel mezi Benicemi a Uhříněvsí byl dobrý nápad, najdete v reportáži České televize 168 hodin.

Propojenost tehdejší radnice a velkého developera podtrhuje i fakt, že Sebastiana Pawlovského zastupoval jiný uhříněveský politik – Jaroslav Malčánek. Ten byl spolukandidátem do MČ Prahy 22 (nejprve za ODS a pak za HPP) jak Martina Langmajera, tak i Milana Collera, Martina Turnovského, Jiřího Knotka, tak i současných zastupitelů Ondřeje Semeckého, Jitky Rothové, Ivany Vodičkové a Michala Klicha.

A kromě toho byl Jaroslav Malčánek (2006 – 2014 zastupitel MČ Prahy 22) v přímém konfliktu zájmů, když zastupoval  již zmíněného developera Sebestiana Pawlovského a sám působil jako zastupitel Prahy 22, který se ke změně územního plánu a prodeji pozemků vyjadřoval.

Více o kauze se také dočtete v článku, věnujícímu se odposlechům Romana Janouška ZDE.

O Projektu Sever bylo napsáno mnoho i o následné arbitráži, vybíráme článek z E15 z roku 2012.

O aktivní roli Martina Langmajera při sjednávání prodeje nejen obecních, ale i soukromých pozemků tomuto developerovi referuje článek v euro.cz Obrana útokem. Velmi střízlivý popis problému najdete na stránkách sdružení Arnika.

O Martinu Langmajerovi psala média i v souvislosti s nabytím jeho vysokoškolského vzdělání. Rozhodl se totiž studovat jak se říká až na „stará kolena“ – po čtyřicítce, což je obdivuhodné. V roce 2006 kandidoval ještě bez titulu, v roce 2014 už má titul Ing. a MBA. Vzdělání získal na Vysoké škole finanční a správní, kde toho času studovala řada pražských politiků z ODS. Podle médií za podezřelých okolností. Nebo to prostě byli jen nadprůměrně nadaní studenti. Pan Langmajer dokončil klasické tříleté bakalářské studium za rok a čtvrt. Bakalářská práce byla na téma územního plánování. Více o tom referuje týden.cz v článku Další vysoká škola rozdávala rychlé tituly. 

Další informace přinášejí lidovky.cz v článku s titulkem Politici našli fintu jak získat vysokoškolský titul.

Milan Coller

Milan Coller byl v letech 1998 až 2014 starostou Prahy 22, od roku 2014 je radním pro školství a kulturu. V těchto komunálních volbách už podruhé kandiduje za hnutí Pro Prahu na 6. místě,  předtím jako lídr za ODS.

V médiích je často popisován v kladných souvislostech. Jako ochránce a přítel Ivety Bartošové nebo jako hrdinný bojovník proti spekulantům s pozemky v kauze pochybení úředníků Pozemkového fondu. Nicméně posléze se dozvídáme, že Milan Coller figuruje v síti klientelistických struktur Romana Janouška, spojeného s Pavlem Bémem a machinacemi s územním plánem. O propojení Romana Janouška s Milanem Collerem referuje mimo jiné aktuálně.cz v článku Na Janouškově seznamu jsou nová jména.

Lidovky si všímají podezřelých změn územního plánu v časech Pavla Béma. V těchto případech figurují Milana Coller a Martin Langmajer společně.

Novinky.cz se zase zabývají Milanem Coller v souvislosti se zvlášť nevýhodným prodejem pozemku bývalé skládky za 300 tisíc korun členovi ODS a tehdejšímu poradci Václava Klause, Borisi Štastnému. Viz.článek Klausův poradce za pakatel pořídil pozemky.

„Majstrštykem“ byl prodej pozemků určených pro již zmíněný Projekt Sever Sebestianu Pawlovskému za cenu orné půdy (cca 4,3 hektaru za 43 mil. Kč). Pod smlouvou (kterou má redakce k dispozici) je podepsaný Milan Coller jako tehdejší starosta.

Milanu Collerovi rozhodně nelze upřít určitou šikovnost. Jak jinak by se vyučený prodavač a bývalý vedoucí v Mototechně mohl dostat do nejužších kruhů pražského politického podsvětí.

Petr Semeniuk

Petr Semeniuk je současný radní pro výstavbu a investice MČ Praha 22, kandiduje na hnutí Rozumní sousedé. Mediální pozornosti zejména v posledních týdnech v souvislosti s obviněním z manipulace s veřejnou zakázkou a padělání směnky. O kauze referovala téměř všechna média, vybíráme nejnovější článek z MF Dnes.

Vyjádření Petra Semeniuka k jeho obvinění otiskla v rámci objektivity i Hlava 22. V době vydání tohoto článku byl pan Semeniuk stále ještě radní pro výstavbu a investice a zastupitel Prahy 22. Na 2. října je svoláno mimořádné zastupitelstvo, které má na programu jeho odvolání a audit jím řízených veřejných zakázek.

redakce