O co se hraje v těchto volbách?

Stavba nové školy Romance

Škola s 27 novými třídami, tělocvičnou a jídelnou se měla podle původních zpráv otevírat už v roce 2020. Současné informace jsou takové, že se to možná stihne v roce 2022. Zatím se ale neděje vůbec nic. Město koupilo nevhodný pozemek, magistrát slíbil dotaci 300 milionů. Projekční kancelář zveřejnila projekt, který je od moderní školy na hony vzdálený.

Co můžeme dělat? Tlačit na magistrát, aby vypsal na školu architektonickou soutěž a pohlídat si podmínky. Škola bude nepochybně o něco dražší. Ale budou do ní chodit naše děti a děti našich dětí. Není to chata na jednu sezónu.

Dostatek lékařů

MČ Praha 22 zakoupila čtyři lékařské ordinace ve Vivusu. Původně měly začít nabírat pacienty už v roce 2017. Další informace byla v první polovině roku 2018. Realita je taková, že pediatra nemůžeme sehnat ještě v září.

Co můžeme dělat? Dát motivační podmínky novým lékařům, služební byty, levné nájemné v ordinacích podmíněné přednostním přijímáním místních pacientů.

Školky

Míst pro děti ve školkách s dostavbou MŠ Pitkovice výrazně přibylo. Platíme za to ale krutou daň. Další děti v montované stavbě, která je svým řešením jak pro děti, tak pro paní učitelky nevhodná. Neprůchozí kontejnery jsou peklem zejména v zimních měsících.

Neudělejme stejné chyby při stavbě další školky. Podle plánu radnice má vzniknout uprostřed bytových domů v ulici V bytovkách na poměrně malém prostoru.

Developerská výstavba

V nejbližších letech se v Praze 22, zejména v Uhříněvsi, má postavit 2500 nových bytů. To znamená minimálně 5000 nových obyvatel. Stávající infrastruktura nestačí ani pro ty, co tu už bydlí, jak se tedy můžeme připravit na ty nové?

Co můžeme dělat? Neudělovat výjimky ve stavebním řízení, aktivně si jako účastníci stavebního řízení stát za svým a bojovat za vyjednání lepších podmínek s developery. Všechny projekty se pokusit oddálit a redukovat, dokud se nedostaví nová škola, okruh a Hostivařská spojka.

Veřejný prostor

Pokusy dosavadních vedení radnice o zastavění každého volného kousku prostoru vedly jen k tomu, že se nyní nemáme kde scházet, že nám chybí komunitní život a na větší akce si musíme pronajímat prostory od soukromníků, kterým je MČ před lety sama prodala.

Co můžeme dělat? Zasloužíme si potkávat se na místech, která jsou hezká a plní svůj účel. MČ může aktivně spolupracovat s architekty na vytvoření nového centra obce, na propojení důležitých bodů a posílení sounáležitosti obyvatel.

Veřejné peníze

Peněz nateklo do naší MČ v posledních letech na dotacích opravdu hodně. Nejsme ale výjimka. Magistrát nestíhal díky absenci velkých investic (metro, tunely…) utrácet peníze a tak je „sypal“ do městských částí. Bylo by ale dobré, aby to bylo jen na věci, které jsou potřeba a abychom neutrácely veřejné finance jen proto, že můžeme. Následná údržba těchto „investic“ může být totiž pro příští roky bez dotací neudržitelná. Další věc je, za co a komu jsou tyto peníze vypláceny. O tom, jak jsou dělána výběrová řízení v MČ Praha 22, už jsme psali několikrát.

Veřejné zakázky dělat opravdu výběrovým řízením, průhledně a transparentně. Zaměřit se na takové projekty, které mají racionální základ a hospodařit se svěřenými financemi úsporně a efektivně pro další léta.